嘆回歸後港府不接受批評

【本報訊】曾在BBC、無綫電視、香港電台工作的詹德隆認為,回歸後港府似越不能受批評,若一天變得指鹿為馬,到頭來施政者也受害。他有份任董事的公民實踐培育基金,下月11日將在港大舉行「誰與新聞自由為敵?」論壇,陳景祥、劉進圖、蔡東豪等傳媒人會擔任講者。

傳媒監察助掌民情

談及新聞自由,詹相當感慨:「你依家睇無綫新聞都變晒啦,就住就住做新聞,拳打腳踢又唔得嘅,唔可以出街。電視台,拍到個畫面係咁就係咁,係不容抵賴嘅。」

詹德隆指傳媒的批評有助政府了解民情,彼此並不是敵我分明,但1997後港府似不能接受批評,「如果有朝一日,張張報紙講嘅嘢係一樣,明明係鹿,你都可以話係馬,咁政府做決策咪會錯囉」。

他舉例指南丫海難,傳媒有採訪自由,可揭露救生衣不足、水密門設計等問題,但內地長江海難,中宣部不准採訪,「幾個月後,另一條江又出現呢啲意外,唔係好事嚟,very unhelpful」。

■記者雷子樂 

hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150617/1918717